Održana sednica radne grupe 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji

25 окт Održana sednica radne grupe 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji

Danas je u Skupštini republike Srbije održana sednica Radne grupe 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Na sastanku je bilo reči o ključnim tačkama Briselskog sporazuma i problemima sa kojima se suočavaju građani Republike Srbije koji žive na severu Kosova. Milan Ravić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kazao je da je situacija u pregovorima Beograda i Prištine teška, puna prepreka, te da je napredak nevidljiv. On je izneo probleme koji se tiču sporazuma o katastru, telekomunikacijam i energetici.

Predstavnici nevladine organizacije „Aktiv“ govorili su o problemima sa slobodom kretanja na Kosovu i predstavili rezultate svog istraživanja „Sloboda kretanja na Kosovu: percepcija i realnost“. Na teritoriji Kosova trenutno se koriste tri vrste registarskih tablica – sa oznakama KS, koje koriste statusno neutralni stanovnici iz albanskih opština, RKS, koje koriste kosovski albanci i SRB, koje koriste stanovnici četiri srpske opštine, naveli su oni. Prema podacima iz ovog istraživanja, samo nešto više od dva odsto ispitanika zna koje registarske oznake se gde koriste. Prema poslednjem sporazumu, prilikom prelaska administrativnog prelaza neophodno je prelepiti simbole na registarskim tablicama, naveli su oni.

Sastanku koji je moderirala koordinatorka ove Radne grupe Sara Dereta, prisustvovali su i šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević, predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić, koordinatroka  NKEU Nataša Dragojlović, narodni poslanici Nemanja Šarović, Miljan Damjanović, Gordana Čomić, Aleksandar Stevanović, Marija Janjušević i Aleksandar Đorđević, kao i predstavnici nevladinih organizacija, članovi ove RG.

No Comments

Post A Comment