Izdvajanja za Kosovo netransparentna

28 окт Izdvajanja za Kosovo netransparentna

Danas su na konfereniciji za novinare predstavljeni rezultati istraživanja Koliko košta Kosovo?, koje Centar za praktičnu politiku sprovodi u okviru projekta Nove politike za unapređenja odnosa Srbije i Kosova.

Na konferenciji je istaknuto da veliki deo novca koji se izdvaja iz budžeta Republike Srbije za Kosovo ne završi tamo gde je namenjen, a to je za poboljšanje uslova života građana i građanki sa severa Kosova. Kao primer, Tatjana Lazarević sa portala KosSev iz Kosovske Mitrovice ukazala je da u bolnicama nema dovoljno materijala za rad i da građani sami moraju da kupuju medicinska sredstva, poput šrpiceva, gaza i zavoja. Takođe, istraživanje je pokazalo da su institucije Republike Srbije netransparentne u svom radu, da su zvanične informacije koje dostavljaju često nejasne, nepotpune, i neusaglašene, te da je zapravo nemoguće tačno zaključiti koliko se sredstava iz budžeta izdvaja za Kosovo.

Tatjana Lazarević istakla je i da je gašenje srpskih institucija na severu stvorilo probleme u svakodnevnom životu građana, jer integrisane službe nisu još proradile kako treba. Kao primer, Lazarević je navela da se građani suočavaju sa problemima prilikom vađenja ličnih dokumenata i ostvarivanja imovinskih prava.

Centar za praktičnu politiku ne dovodi u pitanje neophodnost finansiranja Kosova od strane Republike Srbije, već zahteva da se nađe sistem koji je jasan, transparentan, i koji doprinosi boljitku građana i građanki Kosova.

Projekat Nove politike za unapređenje odnosa Srbije i Kosova realizuje se uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji.

No Comments

Post A Comment