05 мај Briselski sporazum i normalizacija odnosa Srbije i Kosova – okrugli sto u Kragujevcu

Vest 2U Kragujevcu je održan okrugli sto na temu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, značaja Briselskog sporazuma u ovom procesu, kao i položaja medija na Kosovu i njihove uloge. Ocenjeno je da, iako dijalog Beograda i Prištine u Briselu doprinosi stabilizaciji stanja na Kosovu, postoje mnoge prepreke na putu ka normalizaciji odnosa.

Istaknuto je da građani i građanke Srbije i Kosova nisu u dovoljnoj meri informisani kako o samom sadržaju Briselskog sporazuma, tako i o toku njegove implementacije i svemu onome što on donosi u praksi. Ovome u velikoj meri doprinosi stanje u medijima u Srbiji i na Kosovu. Naime, rezultati monitoringa medija koje je sproveo Biro za društvena istraživanja pokazali su da se temi Briselskog sporazuma prilazi površno i uopšteno, sa glavnim fokusom na saopštenja i izjave zvaničnike, bez istraživačkog i analitičkog novinarstva. Takođe, u medijima izostaje uključivanje svih strana, odnosno i onih koji su protiv Briselskog sporazuma, te samim tim izostaje i prava diskusija i realna slika trenutne situacije.

Ovo je prvi u nizu okruglih stolova Centra za praktičnu poitiku u okviru projekta „Normalizacija odnosa Srbije i Kosova“, koji podržava amabasada Švajcarske u Beogradu. U narednom periodu biće održani i okrugli stolovi u Novom Pazaru, Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Bujanovcu i na druge teme koje su od značaja za poboljšanje odnosa između ova dva društva.

No Comments

Post A Comment